Příprava není žádná věda – nemusíte čekat tři dny, než se vám uleží těsto, týden po upečení do nich šťouchat, jestli už změkly, ani se strachovat, že během dalšího týdne budou jak kámen. Vydrží fakt dlouho. Práci si rozložte na pohodu na víc dní, hotovo ale můžete mít i během pár hodin. Jak potřebujete. Chuťově jsou jak z pohádky a samozřejmě VEGAN! 🌱
Na TĚSTO potřebujete:
- 250 g margarínu
- 200 g borůvkového sirupu
- 4 cl rumu
- 1 kg hladké mouky
- 420 g cukr moučka
- 25 g kakaa
- 10 g jedlé sody
- 1 balení perníkového koření
- 1 dl mléka
- 125 g silken tofu
Začnete tím, že si v rendlíku rozehřejete margarín spolu se sirupem, dokud se úplně nerozpustí. Ještě do horké směsi nalijte rum a všechno to pořádně promíchejte.
Ve větší míse smíchejte suché ingredience – mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a koření. Uprostřed pak udělejte ďůlek, kam vlijete rozehřátý margarín, mléko a silken tofu. Všechno pak znovu promíchejte, dokud vám nevznikne hladká nelepící perníková hmota. Pokud to lepí, nebojte se přidat mouku. Hmotu pak obalte do fólie a dejte do ledničky. Pokud nespěcháte, dopřejte tomu přes noc odpočinek. Stačí ale i jen pár hodin, s těstem se dá krásně pracovat i tak, máme odzkoušeno.
K vyvalování si těsto rozdělte alespoň na tři části. Pak už jen válíte a vykrajujete a házíte to na 180° zahřáté trouby na cca deset minut a něco. Doporučujeme si čas poladit podle sebe podle toho, jak vám vyjde první plech…
POLEVU si připravíte smícháním cca 150 g cukru moučky a šťávy z půlky citrónu. Začněte citrónem a přisypávejte cukr, dokud nevznikne hmota hustá tak akorát, aby se s ní dalo zdobit a zároveň z perníčků netekla.